Řasenky jsou komplexnější, než si myslíte. RECENZE
Pryč s ním! Jak si make-up správně odlíčit?

Pokožka okolo očí je tou nejjemnější částí naší tváře. Je tomu tak hlavně proto, protože se v této oblasti neobjevuje žádná tuková tkáň. Díky tomu se v oblasti očí objevují první vrásky. Proto, abychom zpomalili proces stárnutí, musíme se o pokožku v této oblasti tváře náležitě starat a to hlavně při odličování. Jak se správně odlíčit a jaké chyby nejčastěji děláme?
Jak se správně odlíčit?
- Vše musí začít umytím rukou. Sahání na tvář špinavýma rukama způsobuje infekce – např. zánět spojivky.
- Správně provedené odlíčení zahrnuje namočení dvou bavlněných polštářků do preparátu, který se hodí k určitému typu pokožky. Dále se hodí dávat pozor na množství naneseného produktu – nic by se nemělo přehánět. Pokud nanášíme příliš mnoho produktu, může se snadno stát, že nám část steče do očí a tím způsobí podráždění. Na druhou stranu, méně produktu způsobí to, že se z odličování stane náročná a otravná procedura.
- Poté, co jste na polštářky dostali dostatečné množství produktu, stačí polštářky přiložit a přitisknout na zavřená víčka. Dejte přípravku dostatek času na to, aby začal působit. Nesnažte se odličování provádět mechanicky, nechte působit pouze samotný preparát. Mechanické poškození řas poškozuje řasy a podporuje tvorbu vrásek.
- Řasenka se musí odstranit za pomoci jemného pohybu nahoru a dolů. Tímto způsobem snižujete riziko poškození řas.
- Jemnými pohyby směrem z vnějšího k vnitřnímu koutku odstraňte zbytky make-upu.
- Pokud vám polštářek vyschne, musíte jej nahradit novým. Obecně pro jedno odlíčení spotřebujete cca 4-5 polštářků. Nahrazujte je, dokud není poslední polštářek po použití čistý.
Odličování a čištění oblasti okolo očí závisí na odlíčení kosmetiky z horního a dolního víčko. Často se ale zapomíná na obočí.
Odličování očí: Časté chyby
- Nehodící se odličovací prostředek
Odličovací kosmetika se musí pečlivě vybrat, což znamená, že se musíte ujistit, že neobsahuje paraffin, či alkohol, hlavně v případě, že se mají produkty zaměřit na odličování kosmetiky z citlivých oblastí pokožky. Micelární voda je skvělou volbou pro alergiky. Tento produkt je jemný a verzatilní a dokáže nejen odličovat, ale také čistit.
Mnoho odličovačů obsahuje i další složky, jejichž cílem je podpořit efektivitu produktu, ale často nepřímo škodí samotné pokožce. Z tohoto důvodu si vybírejte přípravky, jejichž výčet ingrediencí je krátký a k věci. Proto se dokáže prostý kokosový olej stát lepším odličovacím prostředkem něž některé přeplácané gely. Kromě toho, produktu určené pro citlivou pokožku nejsou dostatečně efektivní. Neodličují barevnou kosmetiku příliš přesně a proto řasenka tvoří šmouhy. - Příliš spěchu při odličování
Často make-up odličujeme příliš rychle a nepříliš přesně. Je to mnohdy způsobeno naší únavou po celodenní práci a zkrátka nám přijde, že si konečně zasloužíme trochu odpočinku. Odličování ale vyžaduje čas a pokud chcete být efektivní, musíte dát preparátu čas, aby odlíčil všechnu kosmetiku, hlavně voděodolnou řasenku. - Přílišné mechanické zatížení
Přílišné mnutí očí není efektivní a způsobuje podráždění, infekce a praskání kapilár. Tento typ odličování oslabuje řasy a řas a často vede až k jejich odbarvení.
Je nutné uvědomit si, že receptura mnohých přípravků je složena tak, aby umožnila snadné užití. To znamená, že vše, co je potřeba udělat, je přitisknout vlhký bavlněný polštářek na vybranou oblast pokožky. K odličování můžete používat i další pomůcky, jako například špejle do uší, kterými můžete make-up odstraňovat přesněji a cíleněji. - Nedostatečná hygiena během odličování
Často během odličování nedodržujeme základní pravidla hygieny. Mnoho z nás si make-up odličuje prsty a používá u toho ty samé bavlněné polštářky. Výsledkem často bývají pupínky. - Správné pořadí odlíčení
Mnoho žen si myslí, že není důležité to, v jakém pořadí kosmetiku odlíčíme. To ale není pravda. Odlíčení začíná u rtěnky. Poté pokračujeme přes řasenku a oční stíny až k očním linkám. Posledním krokem je odlíčení make-upového základu a umytí obličeje gelem či pěnou.